110 lat tradycji mleczarskich w Oleśnie

Tradycje mleczarskiej spółdzielni w Oleśnie (woj. opolskie) sięgają już 110 lat. Zakład mleczarski, na bazie którego powstała dzisiejsza Spółdzelnia Mleczarska, zapoczątkował swoja działalność w 1907 roku. Jako Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie zakład działa od 1957 r.

 

OSM w Oleśnie produkuje dziś mleko spożywcze, śmietany, śmietanki, twarogi, masło, kefir i maślankę. Rocznie Spółdzielnia sprzedaje 300 ton masła i tyle samo twarogu na Opolszczyźnie i w części województwa śląskiego. Wysoką jakość produkowanych artykułów nabiałowych gwarantuje wdrożony system ISO 22000 (norma zarządzania bezpieczeństwem żywności), który jest gwarancją dla klientów, że kupują towar produkowany według najwyższych standardów jakości i bezpieczeństwa. 110 lat tradycji zobowiązuje, dlatego oleśnicka OSM artykuły nabiałowe produkuje na bazie naturalnych składników, bez dodatku konserwantów i substancji uszlachetniających.


o55a2562_960_01

Jubileuszowy tort - OSM w Oleśnie

Dzięki stosowanych w zakładzie tradycyjnych procesach technologicznych uzyskuje się produkty o naturalnych walorach smakowych i zdrowotnych. Procesy produkcji, mimo, że są mało skomplikowane, są bardzo kosztowne oraz wymagające czasu i cierpliwości pracowników, tak, aby każdy produkt w pełni spełniał walory jakościowe i zdrowotne. Właściwy smak, zapach i wygląd produktów jest również wynikiem wysokiej jakości surowca, który pochodzi z gospodarstw rolników – członków Spółdzielni.


o55a2511_960

 

Waldemar Broś Prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny w Warszawie (po lewej), z prawej strony Wilhelm Beker - Prezes Zarządu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie oraz Jerzy Kubacki - Przewodniczący Rady Nadzorczej Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie

 

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie jest jednym z nielicznych zakładów w Polsce, które produkują masło ze śmietanki ukwaszanej. Ta technologia zdecydowanie odróżnia Masło Ekstra z Olesna pod względem walorów smakowych od masła produkowanego szeroko stosowaną metodą ciągłą. Spółdzielnia, dzięki wykorzystaniu wielopokoleniowych przekazów ustnych odnośnie receptur oraz starych książek mleczarskich kultywuje tradycję.


o55a2527_960 

Violetta Porowska - Wicewojewoda Opolski oraz Wilhelm Beker - Prezes Zarządu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie i Jerzy Kubacki - Przewodniczący Rady Nadzorczej Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie


Produkty nabiałowe dostarczane są do sklepów w całym regionie własnym transportem. Nabiał z OSM w Oleśnicy można kupić w ok. 250 sklepach i kilku hurtowniach. Produkcja odbywa się pod konkretne zamówienia, a nie na magazyn, tak, aby wyroby były zawsze najwyższej świeżości. Masło, twarogi i pozostałe wyroby produkowane dziś – jutro będą już w sklepach klientów, którzy mogą mieć pewność, że nabiał pochodzi praktycznie wprost z linii produkcyjnej.


o55a2547_960 

Andrzej Buła - Marszałek Województwa Opolskiego oraz Stanisław Rakoczy - Wicemarszałek Województwa Opolskiego (po lewej) z prawej strony Wilhelm Beker - Prezes Zarządu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie oraz Jerzy Kubacki - Przewodniczący Rady Nadzorczej  Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie

 

W bieżacym roku odbyły się uroczyste obchody 110-lecia istnienia Zakładu Mleczarskiego oraz 60-lecia powołania Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie. W uroczystości uczestniczyło wielu znakomitych gości, którzy w swoich przemówieniach podkreślali, że siłą mleczarni są jej wysokej jakości produkty, a uznaniem smakoszy cieszą się przede wszytkim produkty regionalne, którymi poszczycić się może OSM w Oleśnie. Z tej okazji został przygotowany ogromny tort na kształt LOGO OSM. Składnikami tego przepysznego tortu było Masło Ekstra z Olesna oraz śmietanka kremowa.

 

Masło Ekstra z Olesna

Produkcja masła metodą tradycyjną sięga ostatniego dziesięciolecia XIX wieku. Już wówczas nasze babcie wyrabiały masło ze śmietanki otrzymywanej za pomocą podstoju, tak pozyskaną śmietankę ukwaszały podgrzewając delikatnie na piecu. Następnie wyrabiały w maselnicach ręcznych – drewnianych, płukały, wygniatały i formowały w drewniane foremki wyrabiane w przeróżne wzory. Postęp techniki spowodował ułatwienie tego procesu, prace ręczne zastąpiły urządzenia, jednakże metoda, choć udoskonalona, pozostała bez zmian. Śmietanka pozyskiwana jest przy pomocy wirówki, a do ukwaszania i dojrzewania śmietanki służą kadzie fermentacyjne, maselnice ręczne zastąpiła maselnica o napędzie elektrycznym. Masło w pełni oddaje walory tego produkowanego przed 100 laty. Z powodu naturalnego ukwaszenia śmietany Masło Ekstra zawiera maksymalnie 0,6% laktozy, dzięki czemu jest znacznie zdrowsze nie tylko dla osób z nietolerancją laktozy, ale także dla osób starszych i chorych.


Masło Ekstra zostało wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

Śmietankówka oleska

Śmietankówka oleska to produkt tradycyjny, którego receptura była przekazywana wśród mleczarzy z dziada pradziada. Do jej wytworzenia potrzebna jest śmietanka kremowa 30%, a Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie kultywuje tradycję jej produkcji. 17-procentowa Śmietankówka powstaje na bazie własnej śmietany i alkoholu. Na największych targach branży spożywczej Grüne Woche w Berlinie co roku zwiedzający czekają na Śmietankówkę z Olesna. Prymas Józef Glemp, kiedy go poczęstowano kieliszkiem Śmietankówki, zamówił dla siebie całą butelkę. Na zawodach w ośrodku jeździeckim w Zakrzowie wybitny aktor podczas licytacji kupił butelkę naszej Śmietankówki za 300 zł! Wiele osób kojarzy Olesno ze Śmietankówką oraz z Masłem Ekstra z Olesna.


mietankwka_1213_01

Śmietankówka oleska była alkoholowym gadżetem promocyjnym. Od niedawna Śmietankówkę oleską można nabyć w Sklepie Firmowym OSM w Oleśnie przy ul. Dworcowej 20.


20171018_110252_1417

Sklep Firmowy OSM w Oleśnie - "Śmietankówka oleska"

Oceń artykuł:
zobacz ranking »
74%
26%
Autor
Zaloguj się i komentuj pod swoim nickiem, jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
Treść
Obrazek
Podaj kod
 
Copyright © ForumBiznesu.pl 2012-2017 - Design & Engine - portale internetowe - FineCMS.pl
Korzystanie z witryny forumbiznesu.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies.