Częściej jadamy na mieście

Rosnące dochody Polaków dodają skrzydeł restauracjom, barom i firmom cateringowym – informuje Rp.pl.

 

W 2017 r. na posiłki poza domem wydamy 36 miliardów złotych. To aż o 9 proc. więcej niż przed rokiem i ponad dwa razy więcej, niż wynosi obecne i tak już wysokie tempo wzrostu całej krajowej gospodarki – czytamy w Rp.pl

 

Z danych firmy A.T. Kearney wynika także, że spodziewać się można w Polsce około 5-proc. wzrostu liczby placówek gastronomicznych, do 77 tys. Obecnie Polacy najwięcej wydają w sieciach fast food, restauracjach i barach, których udział w ogólnych wydatkach gastronomicznych wynosi ok. 50 proc. (reszta to m.in. katering, barki sklepowe, food trucki). Jak zauważają eksperci, wraz z bogaceniem się Polaków zmienia się sposób odżywiania i styl spędzania wolnego czasu. Dlatego obroty gastronomi będą rosły – podaje portal.

 

Perspektywy są świetne, bo dziś pomimo wzrostu tylko 2,3 proc. wydatków gospodarstw domowych trafia do różnego typu restauracji czy barów, podczas gdy średnia europejska wynosi 6,7 proc. – czytamy w podsumowaniu.  (jmk)

 

Źródło i czytaj więcej: Rp.pl

Oceń artykuł:
zobacz ranking »
51%
49%
Autor
Zaloguj się i komentuj pod swoim nickiem, jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
Treść
Obrazek
Podaj kod
 
Copyright © ForumBiznesu.pl 2012-2017 - Design & Engine - portale internetowe - FineCMS.pl
Korzystanie z witryny forumbiznesu.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies.