Tradycja i jakość potwierdzona w działaniu

produkty_osm_skierniewice___800


Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Skierniewicach łączy 60-letnią tradycję z nowoczesnymi technologiami wytwarzania i wysoką jakością oferowanych produktów, które już dwukrotnie zdobyły uznanie Kapituły Ogólnopolskiego Programu Najwyższa Jakość QI. W tym roku skierniewicka spółdzielnia walczy będzie o Perłę Jakości QI 2013.

  

 

Zakład OSM w Skierniewicach  słynie ze znakomitej jakości mleka, a produkty spółdzielni charakteryzują się doskonałymi właściwościami smakowymi i odżywczymi. Produkcja odbywa się w nowoczesnym zakładzie, spełniającym wszystkie obowiązujące normy i wysokie standardy jakościowe. Nadrzędnym celem przedsiębiorstwa jest utrzymanie tych standardów, które osiągane jest poprzez właściwy dobór surowców oraz zastosowaniu nowoczesnych technologii przy zachowaniu tradycyjnych receptur.

 

Głównym produktem OSM w Skierniewicach jest ser mozzarella, którego produkcja jest nieustannie rozwijana i doskonalona od początku lat 90. Nowoczesne technologie produkcji, rozbudowany park maszynowy oraz wprowadzone procedury zarządzania procesem produkcyjnym bezpośrednio przekładają się na stały wzrost wartości tej marki.

 

Obecnie Spółdzielnia zrzesza ok. 1 tys. członków z terenów powiatów skierniewickiego, żyrardowskiego, rawskiego i łowickiego, dając zatrudnienie ponad 150 osobom. Kontakty handlowe OSM w Skierniewicach obejmują całą Polskę oraz wiele światowych rynków. Firma bacznie obserwuje rynek i dostosowuje się do rosnących wymagań klientów, oferując produkty o wysokiej jakości a zarazem po przystępnej cenie.

 

OSM w Skierniewicach systematycznie bierze aktywny udział w targach i  konkursach branżowych, za udział w których nagradzana została licznymi certyfikatami i nagrodami. Dbałość o wysoką jakość wyrobów zapewniają firmie status przedsiębiorstwa godnego zaufania i wiarygodnego partnera biznesowego.

 


mozzarella_mini_653

   ____________________________________________________________________________________________

 

 

Rozmowa z Anielą Anną Rygalską, Prezes Zarządu OSM w Skierniewicach

 

OSM w Skierniewicach  rozwija się niezwykle dynamicznie. Jak ocenia Pani pozycję swojej firmy na rynku w branży mleczarskiej oraz potencjał tej branży w Polsce?

 

Jesteśmy specyficzną mleczarnią. W przeciwieństwie do innych mleczarskich Spółdzielni, posiadamy duże zdolności przerobowe i mały skup mleka w stosunku do tych zdolności. Całość mleka skupionego od własnych dostawców przerabiamy na ser mozzarella w różnych asortymentach. Natomiast proszkownia typu G o wydajności 400 tys. l mleka/dobę pracuje na surowcu zakupionym i powierzonym na usługowy przerób. Świadczymy usługi proszkowania mleka w proszku odtłuszczonego, pełnego, serwatki słodkiej i demineralizowanej.

Potencjał branży w Polsce jest duży. Dzięki unijnym dotacjom, zakłady są dziś doinwestowane, posiadają zwiększone moce produkcyjne i przerabiają całość mleka, które wyprodukują, producenci mleka, nawet gdy będą zniesione kwoty i zwiększy się skup zdołają przetworzyć. Wiadomo, że spożycie mleka w Polsce jest stanowczo za małe na tle innych krajów i nie skonsumujemy wytworzonych tu wyrobów, zatem musimy je eksportować. Nasze produkty są po prostu bardzo smaczne, a ich jakość, szczególnie serów dojrzewających, poprawiła się znacznie i nie mamy problemów z ich zbytem.

 

Jakie czynniki decydują o kierunkach rozwoju rynku OSM w Skierniewicach?

 

O kierunkach i dynamice rozwoju w znaczącej mierze decyduje poziom inwestycji i analiza wskaźnika inwestycyjnego, a przede wszystkim  stabilna cena naszych głównych wyrobów, tj.  mleka w proszku, serów niedojrzewających, masła. Nie bez znaczenia pozostaje bieżąca analiza koniunktury i umiejętność podejmowania szybkich decyzji w zakresie zmian i modyfikacji asortymentowych.

 

Które z grup produktów skierniewickiej Spółdzielni Pani zdaniem cieszą się największą popularnością i dlaczego?

 

Niewątpliwie jest to nasz sztandarowy produkt ser mozzarella w zalewie o gramaturze 125 i 100 g, z uwagi na jego szerokie zastosowanie. Mozzarella to świeży, tłusty, podpuszczkowy biały ser niedojrzewający. Sprzedawany i przechowywany jest on w postaci niewielkich kawałków (kęsów) o obłym kształcie, zanurzonych w serwatce. Bywa okrągły, podłużny lub tarty (nieraz wędzony). Jest to ser miękki, wilgotny o łagodnym, śmietankowym smaku, dający się pokroić w plastry.  Do produkcji wymagana jest najwyższa jakość mleka. Dawniej mozzarella była wytwarzana z mleka krów bawołów, ale obecnie robi się ją na całym świecie z mleka krowiego lub mleka koziego albo połączenia obu z nich. Jest bardzo dobrej jakości i nieustannie wzrasta zapotrzebowanie  konsumentów  na ten produkt, co wynika w dużej mierze jak sądzę ze zmiany sposobu żywienia.

 

Jakie działania firmy mogą być szczególnie istotne dla Państwa Klientów?

 

Działania jak i misja OSM powinna być zgodna z oczekiwaniami konsumentów. Powinna określać zbiór oczekiwań klientów i wskazywać, jakie ich potrzeby zamierzamy zaspokajać. Głównym obszarem działania naszej Spółdzielni jest produkcja, ale naszym nadrzędnym celem jest ciągłe zaspokajanie potrzeb, wymagań i oczekiwań klientów w zakresie  jakości i dostosowania oferty do  potrzeb odbiorców.

 

Dlaczego wciąż warto kupować produkty OSM w Skierniewicach skoro Klient oczekuje jeszcze niższych cen bez zaniżania jakości?

 

Są dobre, powtarzalnej jakości z dobrych jakościowo surowców od stałych dostawców – producentów mleka. Klient zawsze będzie oczekiwał niskich cen, a produkt dobry nie może być tani. Najwyższa jakość musi być osiągnięta relatywnie wysokim kosztem.

_________________________________________________________________________________

  

Asortyment OSM W SKIERNIEWICACH

  • mozzarella: kulka 250g
  • mozzarella w przyprawach: kulka 255g
  • mozzarella wędzona: kulka 230g
  • mozzarella w zalewie: kulka 125g
  • mozzarella w zalewie: kulki mini 100g
  • mozzarella wędzona: baton 0,9kg
  • mozzarella: baton 1kg
  • mozzarella: batony 3kg i 5kg
  • masło

 

Produkty do pizzy:

  • sery do pizzy
  • ser mozzarella w blokach do pizzy
  • wiórki mozzarelli do pizzy
  • granulki mozzarelli do pizzy

 

Produkty mleczne proszkowe:

  • mleko w proszku
  • serwatki w proszku

________________________________________________________________________________

 

 

GWARANCJA JAKOŚCI

Bezpieczeństwo jakościowe wyrobów zapewniają wprowadzone procedury zarządzania procesem produkcyjnym, wg wymogów systemu zarządzania jakością ISO 9001 zintegrowany z systemem HACCP zgodnie z wytycznymi zawartymi w Kodeksie Żywnościowym i Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) 852/2004 z 29.04.04 oraz polskimi wymaganiami prawnymi. System Zarządzania Jakością w OSM w Skierniewicach obejmuje wszystkie wymagania normy ISO 9001:2008.

Oceń artykuł:
zobacz ranking »
44%
56%
Copyright © ForumBiznesu.pl 2012-2018 - Design & Engine - portale internetowe - FineCMS.pl
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.