My piwo tworzymy, inni je produkują

Browar, w którym się znajdujemy może się pochwalić bardzo bogatą historią.

 

raciborskie-logo-1_414



Bogatą, to mało powiedziane. Pierwsze wiadomości o piwowarstwie raciborskim znajdujemy w pouczeniu prawnym z 1293r. o kompetencjach radnych i ławników oraz wójta książęcego, udzielonym księciu i miastu. Pierwsza wzmianka o browarze książęcym przy zamku w Raciborzu na Ostrogu pochodzi z 1567 roku. I tę datę przyjmuje się jako czas powstanie browaru, choć w istocie jest on na pewno starszy, ponieważ w roku 1559 założono Karczmę Zamkową, a dostarczane do niej piwo było najpewniej z własnej produkcji. Trzeba powiedzieć, że jak na owe czasy browar był bardzo duży, o czym świadczy wielkość warki piwa, a było to 4130 litrów. Po pożarze w 1859 r. browar odbudowano w nowym miejscu na terenie północno-zachodniego skrzydła zamku. Raciborski pilzner zamkowy zdobywał latami coraz większe obszary, gdzie cieszył się uznaniem. Rozkwit przerwał wybuch I wojny światowej. Lepsze czasy nastały dopiero w latach 30. XX wieku. Po zakończeniu II wojny światowej browar, mimo poważnych zniszczeń szybko rozpoczął produkcję piwa i od 15 września 1945 roku zaczął je sprzedawać. Następnie jego losy toczyły się różnie, raz było lepiej, raz gorzej. Lata 90. i początek XXI w. były dla browaru trudne, ale od 2010 roku piwo warzy się nieprzerwanie.



Czy w takim razie historia, pochodzenie producenta piwa i te wszystkie elementy definiowane jako patriotyzm gospodarczy, mają dla klientów znaczenie?


 

hgtrh_721



Dla nas jako w pełni polskiej firmy i tylko w naszym kraju prowadzącej sprzedaż patriotyzm ma bardzo duże znaczenie. Zresztą widzimy to na co dzień, gdyż większość wyprodukowanego piwa nabywają klienci mieszkający do 100 km od browaru, wokół Raciborza. Dzięki Nim nasz trunek został wypromowany również w całej Polsce. Lokalny patriotyzm przyczynił się mocno do ekspansji naszych produktów i w przypadku Browaru Zamkowego pochodzenie producenta miało jak najbardziej duże znaczenie.



Na czym polega różnica pomiędzy piwem tworzonym, a produkowanym?


 

img_1701_728



My piwo tworzymy, inni je produkują – to nasze hasło przewodnie, a różnica jest bardzo duża. Do powstania gotowego wyrobu wykorzystujemy klasyczne metody i receptury z początku XX w. Te procedury pozostają praktycznie niezmienne, a piwo warzone jest w otwartych kadziach, co jest ewenementem w Polsce. Browary, które stosują tę technologię można dziś policzyć na palcach jednej ręki. Piwo w browarze przebywa u nas dosyć długo, ponieważ trwa to minimum 6 tygodni, a bywają gatunki, że i 4-6 miesięcy. Dla porównania u niektórych producentów czas pobytu piwa w browarze to ok. 2 tygodni. Taka różnica wynika z procesów technologicznych, ale także z faktu, że u nas nie przyspiesza się tzw. leżakowania piwa, ani nie stosuje się w tym zakresie żadnych środków wspomagających.  Równie ważne jest to, że większość prac u nas wykonują ludzie, a nie komputery. Stąd bierze się, naszym zdaniem, fundamentalne rozgraniczenie na piwo tworzone i produkowane.



Czy w browarnictwie jest miejsce na innowacje?


 

img_1661_728



Jeśli już mówimy o innowacjach, to wyłącznie w zakresie oferty produktowej.  Jeśli zaś chodzi o park maszynowy, czy technologię, to moim zdaniem tego nie ma. Widzimy na rynku wiele różnych piw smakowych. Powiedzmy sobie jasno, że dla prawdziwego piwosza nie jest to żadna alternatywa ponieważ trudno je nazwać piwem. Jako Browar Zamkowy nie robiliśmy dotychczas takich piw, ale  w przyszłości na pewno spróbujemy je uwarzyć.



Wiem, że mogą się Państwo pochwalić specjalnym rodzajem piwa, wytwarzanym praktycznie tylko tutaj.


 

img_2012_728


Tak, w naszym browarze produkujemy piwo tzw. Rżnięte. To mieszanka gatunku jasnego i ciemnego w proporcji jeden do jeden. Nawiązując do wcześniejszego pytania, to właśnie nasz wkład w innowacyjność produktową. Sama receptura jest stara, a ten gatunek wytwarzany   był tutaj, na Śląsku, choć nie w samym Raciborzu. My go przywróciliśmy niejako do życia, oferując z powrotem na szeroką skalę.


Rozmawiał Tomasz Popławski

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tagi:
Oceń artykuł:
zobacz ranking »
48%
52%
Copyright © ForumBiznesu.pl 2012-2018 - Design & Engine - portale internetowe - FineCMS.pl
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.