Spomlek – sery to nasza pasja

Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek z Radzynia Podlaskiego jest jednym z największych polskich producentów sera żółtego. Spółdzielnia znana jest przede wszystkim, jako producent specjalizujący się w wytwarzaniu serów szlachetnych, wprowadzający na polski rynek nowe gatunki. W 2016 roku wyprodukowała ponad  22 tys. ton serów typu holenderskiego i szwajcarskiego

 

Jako pierwsza w Polsce zaoferowała ser z oczkami (Radamer) oraz ser długodojrzewający (Bursztyn). Oprócz kilku gatunków serów żółtych, produkuje m.in. artykuły proszkowane (WPC 80, permeat, izolat białek serwatkowych), masło. Są one wytwarzane w czterech lokalizacjach: w głównym zakładzie produkcyjnym w Radzyniu Podlaskim oraz w oddziałach w Parczewie, Chojnicach i Młynarach (okolice Elbląga).

 

Portfolio Spomlek opiera na dwóch wiodących markach: Serenada i Skarby Serowara. Pod nazwą Serenada kryje się wachlarz żółtych serów, w tym tak popularne jak Radamer, Szwajcar Królewiecki, Salami i Gouda. Marka wyróżnia się oryginalnym opakowaniem, które charakteryzuje się żółtym tłem i czarnymi dziurami, ale najważniejszym elementem jest wysoka jakość produktów. Marka dedykowana jest wszystkim konsumentom poszukującym serów wysokiej jakości, w dobrej cenie. Receptura serowarska według, której produkowane są sery Serenada mówi, że na 1 kg sera potrzebne jest 10 l mleka. Takie proporcje gwarantują, że każdy kawałek sera jest bogaty w składniki odżywcze, białko, wapń oraz minerały. Dodatkowym atutem marki jest szeroki wachlarz gatunków dostępny w ofercie.

 

___dsc6846_800_01 

 

Drugim filarem są sery premium – Skarby Serowara. Należą do gatunków długodojrzewających, które stanowią prawdziwą serową arystokrację. Wytwarzane są tradycyjnymi metodami, ich smak zawdzięczany jest mleku najlepszej jakości, pochodzącemu z wyselekcjonowanych gospodarstw, nowoczesnej technologii, doświadczeniu i recepturze wypracowanej przez serowarów z Radzynia Podlaskiego. To wszystko sprawia, że Bursztyn, Rubin i Szafir są markami polskich serów długodojrzewających cenionymi przez smakoszy, recenzentów kulinarnych i branżę serowarską. Oferta serów ręcznie pielęgnowanych i wiele miesięcy dojrzewających, dedykowana jest dla konsumentów oczekujących od sera czegoś więcej niż zaspokojenia głodu.

 

Spomlek to ponad 100 lat tradycji spółdzielczości na ziemiach Podlasia. Obecnie należy do ponad 1,7 tys. udziałowców, wśród których 1,3 tys. osób to rolnicy indywidualni –

dostawcy, a ponad 400 to pracownicy spółdzielni. Zatrudnienie w zakładach wynosi ponad 700 osób.

 

image005_500

 

Niezmiennym priorytetem Spółdzielczej Mleczarni Spomlek jest dostarczanie smacznych i zdrowych produktów  z  mleka. Firma łączy tradycję z nowoczesną technologią. Sprawdzone receptury doświadczonej kadry ze świeżym spojrzeniem młodych pracowników. Dbałość o najwyższą jakość jest niepodważalną zasadą pracy.

 

logo_spomlek_125

Oceń artykuł:
zobacz ranking »
59%
41%
Copyright © ForumBiznesu.pl 2012-2017 - Design & Engine - portale internetowe - FineCMS.pl
Korzystanie z witryny forumbiznesu.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies.