Kto stał za sukcesem McDonald

Fascynująca powieść o tym, jak z niewielkiej restauracji w Kalifornii wyrosło McImperium, najpopularniejsza sieci fast foodów na świecie, w której codziennie jada 1% ludności świata. Przeczytaj, zanim zamówisz swojego Big Maca!

 

mcdonalds_669



Patrząc na ludzi nazywanych przez historię wizjonerami, uderza nas, w jak niezwykły sposób potrafią czerpać inspirację z rzeczywistości, która innym wydaje się zwyczajna i nudna. Wszystko dzięki nieprzeciętnemu zmysłowi obserwacji, inteligencji i wewnętrznej pasji. Autobiografia legendy światowego biznesu, twórcy sukcesu McDonald’s, Raya Kroca, pokazuje czytelnikowi, jak to działa. I dlaczego!

Żyjemy w czasach, kiedy wizja american dream przyciąga wielu ludzi, gotowych ciężką pracą i wytrwałością sięgać szczytów. Słowo „wytrwałość” jest  – według Raya Kroca, syna czeskich emigrantów w USA – kluczem do sukcesu, bez niej marzenia pozostają tylko w sferze wyobrażeń i niezrealizowanych planów.

Dlatego na swojej biznesowej ścieżce szukał okazji oferującej mu coś więcej niż tylko pieniądze: miał potrzebę zaangażowania, które nakręca pasję. Jeśli tego nie dostawał – uparcie szedł dalej! Przez lata zajmował się handlem, przemierzając kilometry autostrad z wyrobami pasmanteryjnymi, potem papierowymi kubeczkami i opakowaniami, wreszcie z multimixerami. Tak w 1954 roku trafił do San Bernardino w Kalifornii i lokalu braci McDonald, Richarda i Maurice’a, pomysłodawców i założycieli innego niż wszystkie baru drive-in z hamburgerami. Oszołomiony tym, co zobaczył, postawił wszystko na jedną kartę, by móc z nimi współpracować: Kiedy wbiję sobie do głowy pomysł na interes, nie ma odwrotu. Zamierzałem wprowadzić go w życie bez względu na wszystko.

Zazwyczaj mając 52 lata człowiek jest bardziej zorientowany na emeryturę i potrzebę spokojnego konsumowania owoców pracy. Kroc podjął ryzyko, rozpoczynając swoją przygodę z franczyzami hamburgerowego biznesu, który tak bardzo go zachwycił, a ta przygoda stała się częścią przygody dzisiejszego świata i jego oczekiwań co jakości serwowanych dań, szybkości obsługi, standardów higieny i przyjaznych kieszeniom konsumentów cen.

Dlaczego papier, w który pakowane jest mięso, musi być odpowiednio nawoskowany?

 

Ile wynosi dopuszczalna zawartość tłuszczu w hamburgerze?
 

Na jak długo wkłada się frytki do oleju i dlaczego smaży się je dwukrotnie?

 

Taką wiedzę zdobywa się przez lata, a franczyzobiorca może oszczędzić ten czas, otrzymując ją w pakiecie razem ze szkoleniami, jak wymyślił to Kroc, który udoskonalił i rozwinął pierwotną koncepcję „szybkiego” baru z hamburgerami.

Z żywych, wartko płynących opowieści autora można przyswoić sobie lekcję, jak wytrwałość i determinacja, wiara w siebie i umiejętność pokonywania przeszkód oraz podejmowania ryzyka, czynią niemożliwe możliwym.  Nie dostaniecie niczego za darmo – powiedziałem – i będziecie musieli podejmować ryzyko. Nie mam na myśli porywania się z motyką na słońce, to by było szaleństwo. Jednak nie obejdzie się bez ryzyka, a czasem postawienia wszystkiego na jedną kartę. Jeśli w coś wierzycie, będziecie musieli zaangażować się bez reszty. Podejmowanie rozsądnego ryzyka jest częścią wyzwania. Na tym polega cała zabawa.

Ray Kroc - założyciel McDonald’s, należy do najsławniejszych biznesmenów XX wieku. Nigdy nie przestał modernizować i adaptować swych restauracji i praktyk biznesowych, czyniąc McDonald’s fenomenem na światową skalę. Nieodparcie entuzjastyczny, wizjonerski, urodzony gawędziarz – Kroc fascynuje i inspiruje na każdej stronie swej Prawdziwej historii. Na podstawie tej jego autobiograficznej opowieści powstał film McImperium w reżyserii Johna Lee Hancocka z Michaelem Keatonem w głównej roli.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Oceń artykuł:
zobacz ranking »
52%
48%
Copyright © ForumBiznesu.pl 2012-2017 - Design & Engine - portale internetowe - FineCMS.pl
Korzystanie z witryny forumbiznesu.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies.