Tradycyjnie, od lat


Zakład Przetwórstwa Mięsnego Małgorzaty Kuś jest rodzinnym zakładem produkcyjnym o wielopokoleniowej tradycji wędliniarskiej. Przedsiębiorstwo zostało dwukrotnie nagrodzone tytułem „Dobra Marka 2014 i 2015 – Jakość, Zaufanie, Renoma”.

 

dm_2014_small_142       dm_2015_small_236

  

Historia Zakładu od zawsze związana była z Rudą Śląską – dzielnicą Orzegów. Początki firmy sięgają 1914 r., kiedy to dziadkowie obecnej właścicielki – Jan i Ema Konderla rozpoczęli produkcję i handel wyrobami wędliniarskimi. Firma w obecnej formie powstała w 1990 r., a na jej czele stanęła Małgorzata Kuś wspierana przez swojego męża Czesława oraz synów Arkadiusza i Sławomira. – Zaczynaliśmy od działalności produkcyjnej w niewielkich pomieszczeniach z jednym przyzakładowym sklepem, pracując początkowo na używanych maszynach i urządzeniach masarskich. Zatrudniano wówczas cztery osoby. Początki były bardzo trudne, ale tradycja obroniła się sama, ponieważ produkcja naszych wyrobów opiera jest na starych sprawdzonych recepturach bez stosowania konserwantów – mówi Małgorzata Kuś.

 

small_kielbasy_1_896_01

 

 

small_salcesony_2_896

Dziś firma zatrudnia blisko 50 osób, a zakład znacznie rozbudowano. Ciągłe dążenie do modernizacji parku maszynowego skupiające się na zastąpieniu starych wyeksploatowanych maszyn, nowoczesnymi urządzeniami, pozwala nie tylko dostosować produkcję do wzrostu zapotrzebowań klientów, ale w znacznym stopniu obniżyć koszty eksploatacji.

 

W 2002 r. zakład brał udział w realizacji programu dostosowania warunków pracy do wymagań przepisów prawa pracy. Przeprowadzony przez Państwową Inspekcje Pracy audyt zakończył się otrzymaniem świadectwa z wynikiem pozytywnym. Zakład jest członkiem Śląskiego Cechu Rzeźników i Wędliniarzy w Katowicach. W 2003 r. firma została odznaczona „Srebrną odznaką za zasługi dla rzemiosła polskiego”. W 2004 r. w prestiżowym konkursie zdobyła tytuł „Firmy z jakością” oraz odznaczona została „Śląskim Toporem” w dowód uznania za promocję i wspieranie rzemiosła rzeźniczo-wędliniarskiego.

 

small_szynki_3_896 

 

Przedsiębiorstwo prowadzi sprzedaż na terenie aglomeracji katowickiej województwa śląskiego oraz do kilku odbiorców w Niemczech. Nabywcami wędlin w kraju są głównie odbiorcy detaliczni prowadzący sklepy mięsne lub spożywcze z wydzielonymi stoiskami mięsnymi oraz cztery duże hurtownie. Oprócz tradycyjnych wyrobów rzeźniczo-wędliniarskich przedsiębiorstwo oferuje również szeroki asortyment garmażeryjny zarówno dla klientów indywidualnych, jak i hurtowych.

 

Więcej informacji: http://zpm-kus.pl/

Oceń artykuł:
zobacz ranking »
49%
51%
Komentarze (2)
Autor
Zaloguj się i komentuj pod swoim nickiem, jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
Treść
Obrazek
Podaj kod
 
kurczakolubny
2015-01-30(13:16:02)
A z drobiu nie ma wędlin?

konsument
2015-01-29(15:27:51)
Brawo!! Więcej takich produktów, potwierdzam są bardzo smaczne i bez konserwantów.

Copyright © ForumBiznesu.pl 2012-2018 - Design & Engine - portale internetowe - FineCMS.pl
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.