Co to jest superżywność?

Polacy coraz częściej starają się odżywiać w sposób świadomy. Przede wszystkim opiera się to na wyszukiwaniu w sieci i w kolorowych magazynach zdrowych przepisów i używaniu w swojej kuchni jak najmniejszej ilości przetworzonych składników.

 

Reklama zalewa nas z każdej strony, dlatego każdego dnia stajemy przed wyborem, co właściwie jest istotne, a co niewarte naszej uwagi. Dzięki temu, z półek sklepowych coraz chętniej wybieramy produkty, które wspierają naszą dietę i przynoszą nam realne korzyści prozdrowotne. Niektóre obniżają poziom cholesterolu we krwi, inne w swoim składzie będą miały cenne witaminy i minerały, jeszcze inne są przeznaczone dla cukrzyków, czy osób nie jedzących glutenu. Polacy czytają etykiety, wiedzą czego szukają i co jedzą. Szukają produktów wysokiej jakości, często specjalistycznych.

 

Słowem-kluczem jest w tym przypadku Superfoods, czyli superżywność, coraz popularniejsze i przez to często obecne w codziennej diecie. Superfoods to produkty o podwyższonej zawartości witamin i minerałów, które stosowane regularnie mają korzystny wpływ na nasz organizm. Jednocześnie warto pamiętać, że żywność superfoods to nie tylko egzotyczne produkty ale także nasze polskie. Kolejna ważna zasada to czytanie składów. Przede wszystkim należy kierować się krótkim składami, bez ulepszaczy smaku, bez barwników i najlepiej – bez żadnych dodatków do żywności. Tutaj znowu pojawia się sprawa edukacji w tej dziedzinie (co należy do ulepszaczy smaku, jakie związki są sztucznymi konserwantami, a jakie naturalnymi?). Te pytania można mnożyć w nieskończoność. Inna jest zasada, jeśli wybieramy żywność ekologiczną. W takim przypadku, szukajmy konkretnych (zatwierdzonych) oznaczeń. Przede wszystkim jednak, wybierajmy marki, które kierują się zasadą „im prostsze, tym lepsze”.

 

1_600_01

 

Warto skorzystać z szerokiej oferty firmy Propharma Esencja Natury>>>. Przede wszystkim, jest to polska firma, z polskim kapitałem, która przykłada bardzo dużą wagę do jakości i innowacyjności wprowadzanych produktów. Produkty Propharma powstają we współpracy z polskimi firmami, które dbają o jakość swoich surowców. Firma zatrudnia wykształconych specjalistów w swoich dziedzinach. Jeśli zwracasz uwagę na pochodzenie i jakość produktów a nie tylko na cenę, warto przejrzeć ofertę tej firmy.

 

 2_600_03


 

Jeśli chodzi o wszystkie powyższe zasady (czytanie składów, prostota składników, eko oznaczenia itd.), to niestety jesteśmy zmuszeni wierzyć producentom na słowo, więc bardzo istotne jest znalezienie takich, którzy są naprawdę warci zaufania. Na szczęście można takie firmy znaleźć na rynku polskim. Jedną z nich jest Propharma. Jej produkty i cały asortyment jest dobierany w sposób taki, aby wykorzystywać jak najlepiej wszelkie dobra, jakie ofiaruje nam w swej mądrości ziemia. Wiele produktów firmy Propharma jest godne uwagi konsumenta. Przede wszystkim pod tą marka kryje się Dr Gaja>>>, czyli używane praktycznie w każdej kuchni, kasze, płatki, oleje, nasiona, zioła, przyprawy. Mniej znane, ale jednocześnie mające także swoich stałych miłośników, są soki Dr Gaja. Część z nich jest dosyć egzotyczna jak soki z noni czy acai, ale w ofercie pojawia się także sok z polskiej aronii. Do ważnej części tej marki należą oleje. Tak samo, jak w przypadku soków, są tłoczone na zimno zarówno z nasion brzmiących egzotycznie (konopia, chia), jak również z polskiego, rodzimego rzepaku. Znajdziemy tu także Mikstury Olei, będące nowością na rynku. Mikstura Olei Cardio łączy w sobie cztery oleje nierafinowane i tłoczone na zimno, które dają produkt, który dba o serce i pomaga obniżyć poziom cholesterolu (i jednocześnie nadaje pyszny smak naszym potrawom!). Drugi produkt z tej serii, to Mikstura Olei Hepa. Zawiera ona trzy oleje (lniany, z ostropestu i z wiesiołka) oraz ekstrakt z ostropestu, które w połączeniu pomagają chronić nasze wątroby. Wszystkie produkty sygnowane logotypem Dr Gaja łączy jeden wspólny element - endogeniczne pochodzenie. W najprostszych słowach, chodzi o to, że surowce użyte do ich produkcji pochodzą z terenów, na których rdzennie rosną (np. aloes z Meksyku, noni z Wysp Samoa, a aronia z Polski). Większość produktów posiada potwierdzone ekologiczne certyfikaty, co jest kolejną niewątpliwą zaletą tej marki. Warto zapoznać się z całym asortymentem firmy Propharma Esencja Natura.

 

3_600_01 

 

Osobna kategoria produktów Propharmy Esencja Natury to ProSuplementy>>>. Są to kompleksy minerałów i witamin pierwszej potrzeby, stworzone dla najbardziej wymagających Klientów. Wyróżnia je przede wszystkim prosty skład bez zbędnych dodatków oraz wygoda i łatwość przygotowania. Minerały takie jak magnez, wapń i potas znajdujące się w ProSuplementach łączy jedna wspólna cecha - w połączeniu z kwasem cytrynowym tworzą aktywne  cytryniany. ProMagnez i ProSkurcz występują w formie proszku przeznaczonego do rozpuszczenia w ciepłej wodzie. Dzięki wygodnemu opakowaniu w formie saszetki, możesz mieć je zawsze przy sobie. Nowy produkt z tej kategorii, czyli ProOdporność, został stworzony wg takich samych zasad jak pozostałe ProSuplementy. Nie ma żadnych dodatków do żywności (brak barwników i aromatów, substancji konserwujących, słodzących, przeciwzbrylających i wypełniających). Tutaj w składzie znajdziemy ekstrakty z owoców dzikiej róży i czarnego bzu, ekstrakt z kwiatu czarnego bzu i jeżówki oraz rutynę.

 

 4a_600

 

Propharma Esencja Natury to firma, która jest producentem, ale także importerem. Główny produkt importowy to miody manuka. Miód manuka>>> to oryginalny miód pochodzący z Nowej Zelandii. Jego właściwości są cenione na całym świecie. Miód manuka powstaje z nektaru krzewu manuka – rośliny rosnącej jedynie na terenach Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii. Nazwa miodu wywodzi się z języka maori i dosłownie oznacza „miód z drzewa herbacianego”. W procesie dojrzewania miodu wytwarza się unikalny składnik – methylglyoxal. Zwykłe miody zawierają nie więcej niż 10 mg methylglyoxalu na 1 kg miodu. Miód manuka zawiera aż od 30 do 800 mg methylglyoxalu w 1 kg pszczelego przysmaku. Badania niemieckiego naukowca, profesora Thomasa Henle’a udowadniają, że methylglyoxal w istotnych dla zdrowia ilościach występuje wyłącznie w miodzie manuka i odpowiada za trwałą dobroczynną aktywność miodu. Wysokie stężenie methylglyoxalu w miodzie jest źródłem wielu unikatowych właściwości leczniczych.

Oceń artykuł:
zobacz ranking »
57%
43%
Copyright © ForumBiznesu.pl 2012-2017 - Design & Engine - portale internetowe - FineCMS.pl
Korzystanie z witryny forumbiznesu.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies.