Jakie nawyki żywieniowe mają pracujące Polki? Wyniki badania

zwyczajezywieniowe.jpg

Aż 69% pracujących Polek odczuwa głód w pracy, który wpływa na ich efektywność zawodową. 85% przyznaje, że zjada coś słodkiego po lunchu, 62% podjada między posiłkami i niestety nie są to zazwyczaj zdrowe przekąski. 40% rzadziej niż raz dzienne sięga po owoce, a 36% rzadziej niż raz dziennie je warzywa. Wyniki badania Dailyfruits prezentujące nawyki żywieniowe pracujących Polek nie napawają optymizmem.

 

Co trzecia Polka biorąca udział w badaniu ma nieprawidłową masę ciała, 17% mierzy się z nadwagą, 6% z otyłością, a 7% z niedowagą. Według subiektywnej oceny respondentek aż 65% uważa, że zdrowo się odżywia, a 85% twierdzi, że ich posiłki są zróżnicowane. Niestety rzeczywista jakość zdrowotna diety zapytanych kobiet jest niska w 73%. Oznacza to, że mimo przeświadczenia o zdrowym odżywianiu większość pracujących Polek popełnia błędy w nawykach żywieniowych i komponowaniu wartościowej diety.

 

Najczęściej popełniane błędy, czyli efekty realizacji złych nawyków żywieniowych, które obniżają naszą efektywność w pracy, to dieta uboga w warzywa i owoce, omijanie śniadań, odwodnienie oraz nadużywanie słodyczy. Rezultatem są coraz powszechniejsze choroby spowodowane złym odżywianiem. Ciągły pośpiech i ekspozycja na stres przekładają się wprost na problemy ze zdrowiem, a w konsekwencji na większą skłonność do absencji oraz obniżanie efektywności w życiu zawodowym i prywatnym. – komentuje Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.

 

Nawyki żywieniowe a praca

 

Pracujące Polki w większości nie mają wykształconych prawidłowych nawyków żywieniowych. Jak pokazują wyniki badania, 40% pracujących kobiet nie zjada codziennie owoców, a 36% nie zjada codziennie warzyw, które są głównym źródłem witamin i ważnym elementem zdrowej diety.

 

W pracy, bez względu na miejsce jej wykonywania, spędzamy średnio co najmniej 8 h dziennie. Według zaleceń dietetyków owoce i warzywa powinny być jedzone w ilości minimum 400 g dziennie w proporcji ¼ do ¾, im ich więcej tym lepiej. Warzywa i owoce dostarczają niemal wszystkich witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowej pracy całego organizmu. Zmniejszają stres oksydacyjny, sycą i nawadniają, więc ich dostępność w miejscu pracy pozwala dokonywać nam lepszych odżywczo wyborów.

 

Wyniki badania Dailyfruits potwierdzają jak ważna i potrzebna jest edukacja w zakresie prawidłowego komponowania diety, gdyż dostarczane składniki odżywcze są niezbędne do funkcjonowania organizmu – od podstawowych funkcji życiowych jak: bicie serca, pracę mięśni czy oddychanie, po myślenie, zapamiętywanie oraz koncentrację w pracy.

 

Zła kompozycja posiłków i nieregularne ich spożywanie, nadużywanie słodyczy – to obszary, w których pracodawca może wesprzeć pracownika dając szansę na dokonywanie lepszych wyborów żywieniowych poprzez zastępowanie słodyczy zdrowymi przekąskami typu owoce, warzywa i orzechy. Tworzenie nawyków jest najlepszym sposobem podtrzymywania zdrowych zachowań. Pracodawcy mogą wpłynąć na dostępność zdrowej żywności dla pracowników szczególnie w tak trudnym dla wszystkich okresie pandemii. – mówi Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.

 

Dieta, jej jakość i efekty

 

Co druga pracująca Polka, biorąca udział w badaniu Dailyfruits przyznaje, że stosowała już dietę. Jej celem była przede wszystkim chęć utraty masy ciała – 81% wskazań i przyczyny zdrowotne – 33% odpowiedzi. Tylko co trzecia respondentka prowadziła dietę pod opieką specjalisty, a co druga osiągnęła założony cel.  Dwie trzecie zapytanych Polek jest przekonane, że zdrowo się odżywa, jednak po analizie częstotliwości spożycia kluczowych grup żywności okazuje się, że jedynie 27% z nich ma umiarkowanie dobrą jakość diety, a wysokiego poziomu nie osiągnęła żadna z pytanych kobiet. Da dysproporcja między przekonaniami a rzeczywistością może sprawiać, że nie będą czuły potrzeby zmian mając pewność, że w ich diecie nie ma czego poprawiać. W rzeczywistości jednak edukacja żywieniowa zdaje się być potrzebna całej badanej grupie.

 

Nieprawidłowe nawyki żywieniowe i zwiększona ekspozycja na stres, potęgowana ryzykiem zakażenia COVID-19, wpływają negatywnie na samopoczucie Polek i ich funkcjonowanie w życiu zawodowym. Dlatego ważna jest rola pracodawcy w edukacji żywieniowej w miejscu pracy, bez względu czy pracujemy stacjonarnie czy zdalnie. Często proste działania mogą przełożyć się na pozytywne efekty w postaci polepszenia kondycji psychicznej i fizycznej pracowników oraz zwiększenia efektywności. W przestrzeni firmowej edukację żywieniową można realizować na wiele sposobów, m.in. przez: mailingi i newslettery wewnętrzne z treściami dotyczącymi nawyków żywieniowych, wykłady i warsztaty dietetyczne, dostępność owoców i warzyw dla pracowników czy indywidualne konsultacje dietetyczne. Duże znaczenie ma także stwarzanie w ciągu dnia pracy dobrej okazji pracownikom do wybierania zdrowszych produktów. – podsumowuje Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.

 

* W materiale prasowym wykorzystano dane z analizy krzyżowej ze względu na płeć z badania "Żywieniowe nawyki pracujących Polaków" zrealizowanego przez firmę Dailyfruits. W badaniu uczestniczyły 702 respondentki.

 

Portal internetowy ForumBiznesu.pl

Portal internetowy ForumBiznesu.pl

Portal internetowy ForumBiznesu.pl

Portal internetowy ForumBiznesu.pl

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.