Słodycze od pokoleń umilają nam chwile jako uzupełnienie diety. Te wykonywane ręcznie z największą precyzją i pasją, mogą stać się wręcz rajem dla wysublimowanych podniebień. Takie cuda od 100 lat produkuje rodzinna firma z Wodzisławia Śląskiego „Słodka Manufaktura Leona”. Owocami ciężkiej pracy firmy są liczne nagrody krajowe i międzynarodowe oraz powiększające się grono prestiżowych klientów.
Dzisiejszy właściciel firmy Grzegorz Meisel kontynuuje rodzinne tradycje cukiernic ze swojego ojca oraz wuja Leona, założyciela Manufaktury. Opierając się na kreatywności, wrażliwości duchowej i przywiązaniu do tradycji oraz wartościach zgodnych z ideą ruchu Slow Food, sprawił, że branża cukiernicza oparta na 100-letnich tradycjach rzemieślniczych stała się jego sposobem na życie. Sam tworzy receptury, a pomysły twórcze powstają często przy dźwiękach muzyki, która obok fotografii i sztuki jest jego pasją. W prowadzonej działalności inspiracje czerpie z ruchu Slow Food – filozofii przeciwstawiającej się globalnej unifikacji żywności, a jednocześnie zachęcającej do powrotu do tradycyjnych metod produkowania regionalnych potraw i przysmaków. Każdy wyrób wytwarzany jest w Manufakturze w oparciu o prawdziwą wytrawną czekoladę, rodzinną recepturę oraz na bazie własnych poszukiwań i odkryć smakowych, dzięki temu powstały produkt jest niepowtarzalny i wyjątkowy.
Foto: Czekolada, jabłko, cynamon
„Słodka Manufaktura Leona” wyspecjalizowała się w czekoladowych produktach o dużej różnorodności połączeń smaków. Do najsłynniejszych należą trufle z naturalnymi dodatkami, takimi jak: Trufle Malinowe z octem balsamicznym, Trufle z czarną porzeczką i grenadiną,czy Śląskie z konfiturą z płatków róży, marcepanem i wódką otoczone prażonymi płatkami migdałów. Prawdziwym hitem jest również czekolada ze słonym karmelem i orzechami laskowymi, a także pierniczki i słynne ciastka „Cwibaki”. Dzięki pogłębianiu wiedzy i obserwacji świata, naturalna i zdrowa żywność stały się przewodnim mottem właściciela marki. Dlatego w produkcji dużą wagę przykłada do ekologii, stąd w ofercie dostępne są produkty wegańskie, oraz z niską zawartością cukru.
Foto: Trufle malinowe
Firma dba w szczególny sposób również o opakowanie produktów, które projektuje i w dużej mierze wykonuje samodzielnie, wykorzystując do tego naturalne materiały, również w duchu proekologicznym, bez użycia metod i materiałów przemysłowych. „Słodka Manufaktura Leona” została nagrodzona m.in. za tę oryginalność w ogólnopolskim konkursie „Perły wśród opakowań” za najpiękniejsze polskie opakowanie „Art of Packaging”.
Foto: Zestaw eco1 owoce Bio-ekskluzywne
Jednym z większych ostatnich osiągnięć firmy była prezentacja 5 najlepszych produktów śląskich na międzynarodowych targach EXPO w Dubaju w czasie Tygodnia Śląskiego. Kolejnym sukcesem firmy okazał się również tradycyjny, wigilijny deser „Moczka”, który zdobył 1 miejsce w krajowym konkursie Smaki Regionów organizowanym przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Z kolei w tegorocznej edycji Programu Najwyższa Jakość Quality International, „Bombony Śląskie” ze „Słodkiej Manufaktury Leona” zostały docenione przez kapitułę i uhonorowane Godłem QI 2022.
Foto: Trufle Śląskie
Wyroby „Słodkiej Manufaktury Leona” cieszą się renomą i uznaniem wśród klientów dużych firm w Polsce i za granicą, które chętnie wykorzystują jej produkty jako upominki biznesowe dla swoich klientów i kontrahentów. Wśród największych odbiorców, z którymi firma od wielu lat współpracuje są m.in. Coca Cola, PKO BP, Bank ING, Hochland, Geberit, KGHM Polska Miedź S.A., Grupa Azoty oraz liczne instytucje państwowe.
Joanna Chrustek