Natura i sztuka zamknięta w słodyczach

Natura i sztuka zamknięta w słodyczach

Słodycze od pokoleń umilają nam chwile jako uzupełnienie diety. Te wykonywane ręcznie z największą precyzją i pasją, mogą stać się wręcz rajem dla wysublimowanych podniebień. Takie cuda od 100 lat produkuje rodzinna firma z Wodzisławia Śląskiego „Słodka Manufaktura Leona”. Owocami ciężkiej pracy firmy są liczne nagrody krajowe i międzynarodowe oraz powiększające się grono prestiżowych klientów.

Dzisiejszy właściciel firmy Grzegorz Meisel kontynuuje rodzinne tradycje cukiernic ze swojego ojca oraz wuja Leona, założyciela Manufaktury. Opierając się na kreatywności, wrażliwości duchowej i przywiązaniu do tradycji oraz wartościach zgodnych z ideą ruchu Slow Food, sprawił, że branża cukiernicza oparta na 100-letnich tradycjach rzemieślniczych stała się jego sposobem na życie. Sam tworzy receptury, a pomysły twórcze powstają często przy dźwiękach muzyki, która obok fotografii i sztuki jest jego pasją. W prowadzonej działalności inspiracje czerpie z ruchu Slow Food – filozofii przeciwstawiającej się globalnej unifikacji żywności, a jednocześnie zachęcającej do powrotu do tradycyjnych metod produkowania regionalnych potraw i przysmaków. Każdy wyrób wytwarzany jest w Manufakturze w oparciu o prawdziwą wytrawną czekoladę, rodzinną recepturę oraz na bazie własnych poszukiwań i odkryć smakowych, dzięki temu powstały produkt jest niepowtarzalny i wyjątkowy.

Foto: Czekolada, jabłko, cynamon

„Słodka Manufaktura Leona” wyspecjalizowała się w czekoladowych produktach o dużej różnorodności połączeń smaków. Do najsłynniejszych należą trufle z naturalnymi dodatkami, takimi jak: Trufle Malinowe z octem balsamicznym, Trufle z czarną porzeczką i grenadiną,czy Śląskie z konfiturą z płatków róży, marcepanem i wódką otoczone prażonymi płatkami migdałów. Prawdziwym hitem jest również czekolada ze słonym karmelem i orzechami laskowymi, a także pierniczki i słynne ciastka „Cwibaki”. Dzięki pogłębianiu wiedzy i obserwacji świata, naturalna i zdrowa żywność stały się przewodnim mottem właściciela marki. Dlatego w produkcji dużą wagę przykłada do ekologii, stąd w ofercie dostępne są produkty wegańskie, oraz z niską zawartością cukru.

Foto: Trufle malinowe

Firma dba w szczególny sposób również o opakowanie produktów, które projektuje i w dużej mierze wykonuje samodzielnie, wykorzystując do tego naturalne materiały, również w duchu proekologicznym, bez użycia metod i materiałów przemysłowych. „Słodka Manufaktura Leona” została nagrodzona m.in. za tę oryginalność w ogólnopolskim konkursie „Perły wśród opakowań” za najpiękniejsze polskie opakowanie „Art of Packaging”.

Foto: Zestaw eco1 owoce Bio-ekskluzywne

Jednym z większych ostatnich osiągnięć firmy była prezentacja 5 najlepszych produktów śląskich na międzynarodowych targach EXPO w Dubaju w czasie Tygodnia Śląskiego. Kolejnym sukcesem firmy okazał się również tradycyjny, wigilijny deser „Moczka”, który zdobył 1 miejsce w krajowym konkursie Smaki Regionów organizowanym przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Z kolei w tegorocznej edycji Programu Najwyższa Jakość Quality International, „Bombony Śląskie” ze „Słodkiej Manufaktury Leona” zostały docenione przez kapitułę i uhonorowane Godłem QI 2022.

 

Foto: Trufle Śląskie

Wyroby „Słodkiej Manufaktury Leona” cieszą się renomą i uznaniem wśród klientów dużych firm w Polsce i za granicą, które chętnie wykorzystują jej produkty jako upominki biznesowe dla swoich klientów i kontrahentów. Wśród największych odbiorców, z którymi firma od wielu lat współpracuje są m.in. Coca Cola, PKO BP, Bank ING, Hochland, Geberit, KGHM Polska Miedź S.A., Grupa Azoty oraz liczne instytucje państwowe.

 

 

Joanna Chrustek

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.