Ministerstwo Finansów pracuje nad zmianami w przepisach dotyczących tzw. podatku cukrowego – podał Businessinsider.com.pl za "Pulsem Biznesu". Ich celem jest m.in. przerzucenie obowiązku jego płacenia ze sprzedawców detalicznych na producentów i importerów.
Serwis zwrócił uwagę, że Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) wskazuje, iż podatek ma objąć także wartościowe produkty, do których nie jest dodawany cukier, m.in. nektary, soki wzbogacane witaminami oraz napoje z co najmniej 20-procentową zawartością soku z owoców lub warzyw. Organizacja ostro krytykuje planowane zmiany – czytamy w informacji.
"Nie sposób doszukać się logiki w zamiarze zmian w ustawie cukrowej. Nowelizacja nie obejmie wyrobów cukierniczych i pozostałych artykułów dosładzanych białym cukrem, obciąży natomiast nektary, wartościowe napoje owocowe i soki wzbogacane witaminami, a przecież zawdzięczają one swój smak oraz wartości odżywcze owocom, w których cukier występuje naturalnie. Absurdem jest wprowadzanie dodatkowych opłat na wartościowe produkty, do których nie dodano żadnego cukru” — zauważył prezes KUPS Julian Pawlak.
Polemizuje ze stanowiskiem MF, jakoby proponowane przepisy były tylko porządkujące i nie rozszerzają obciążenia.
"Wartościowe produkty bez dodanego cukru, z wysoką zawartością owoców i bogate w witaminy i wiele innych składników niezbędnych dla organizmu człowieka zostaną zrównane podatkowo z bezwartościowymi pod względem odżywczym, za to mniej kosztownymi w produkcji kolorowymi napojami, zawierającymi w składzie wodę, cukier, substancje o charakterze słodzącym, sztuczne barwniki i aromaty" — stwierdził Pawlak. (jmk)
Foto: Bankier.pl
Źródło: Businessinsider.com.pl