Miło nam poinformować, że z dniem 24 października 2024 roku we wszystkich wagonach gastronomicznych WARS, obsługujących dalekobieżne pociągi PKP Intercity kategorii Express InterCity Premium, Express InterCity oraz InterCity, wprowadzone zostaje nowe menu na sezon jesień-zima 2024/2025. Pośród nowych propozycji pozostają nasze standardowe klasyki tj. jajecznica, żurek czy schabowy. Ceny tych dań pozostawiliśmy na niezmiennym/dotychczasowym poziomie. Dodatkowo, w nowej odsłonie naszej oferty znalazły się naleśniki z serem, które przypadły Państwu do gustu w poprzednim sezonie.
Menu zostało dostosowane do zapotrzebowania w wartościowe składniki odżywcze ważne przy zmieniającej się porze roku. Z tego powodu, pozycje znajdujące się w naszej ofercie poddano stosownym modyfikacjom wykorzystując przede wszystkim lokalne składniki charakterystyczne dla jesieni i zimy. W tym roku proponujemy Państwu trzy wersje menu, zamiast dotychczasowych dwóch. Dostosowaliśmy ofertę do trzech kategorii: pociągów Express InterCity Premium (EIP) i Express InterCity (EIC), pociągów InterCity (IC) zestawionych z klasycznych wagonów barowych oraz pociągów InterCity zestawionych z elektrycznych zespołów trakcyjnych (ED160 Flirt i ED161 Dart). Zależy nam na zbadaniu preferencji naszych Gości oraz dopasowaniu oferty do Państwa oczekiwań.
W pociągach kategorii Express InterCity Premium i Express InterCity wprowadziliśmy kilka nowych dań, takich jak sałatka z kurczakiem i dynią, sałatka z kozim serem, rogal francuski
z kozim serem, czy grillowany filet z kurczaka z sosem pesto przygotowany metodą sous-vide. Dla wegan proponujemy kaszę pęczak z dynią. Naszą dumą pozostają także polskie zupy, zmieniające się w zależności od sezonu – w październiku serwujemy zupę pieczarkową, w listopadzie i grudniu kapuśniak, w styczniu i lutym krupnik, a w marcu i kwietniu ogórkową z koperkiem. W ofercie nadal dostępne będą klasyczne pozycje takie jak żurek czy pomidorowa. W ofercie deserów pojawiło się nowe ciasto kajmakowo-daktylowe oraz ciastko o smaku kasztanowym. Podążając za stale zmieniającymi się trendami, związanymi z coraz większą liczbą Gości deklarujących unikanie spożywania produktów odzwierzęcych, zadbaliśmy także o dostępność napojów roślinnych do kawy.
W pociągach InterCity, w klasycznych wagonach barowych w odświeżonej szacie graficznej, proponujemy Państwu wrapy w dwóch odsłonach, cieszące się dużą popularnością wśród naszych Gości, nową sałatkę, grillowanego fileta z kurczaka z sosem pesto, kaszę pęczak z dynią.
Największą nowością w obecnym sezonie jest menu dostępne w elektrycznych zespołach trakcyjnych typu Stadler Flirt (ED160) oraz Pesa Dart (ED161), które stworzył nasz Szef Kuchni, Grzegorz Piec. Odświeżone bistro oferuje zarówno dania dobrze Państwu znane, takie jak jajecznica, żurek, schabowy czy naleśniki, jak i dania przygotowane wcześniej w naszej centralnej kuchni, a podgrzewane na miejscu, oraz szybkie przekąski, jak zapiekanki i tosty.
Dla zachowania najwyższych standardów ekologii, gotowe dania serwujemy w jednorazowych opakowaniach nadających się do recyklingu. W naszej kuchni centralnej każde danie jest pakowane ekologicznie, co pozwala zminimalizować ilość generowanych odpadów. Proces przygotowania potraw jest zawsze starannie zaplanowany:
• Wybór składników: Starannie dobieramy najwyższej jakości, często lokalne składniki, aby każde danie było smaczne, zdrowe i świeże.
• Kreacja szefa kuchni: Nasi szefowie kuchni z pasją komponują potrawy, dbając o każdy szczegół, by zadowolić nawet najbardziej wymagających gości.
• Zachowanie smaku i aromatu: Dania pakowane są w atmosferze ochronnej, co zapewnia ich świeżość i pełnię smaku aż do momentu ich podania.
• Dostawa do wagonu: Gotowe potrawy trafiają do wagonów gastronomicznych, gdzie są podgrzewane i przygotowywane do serwowania naszych gości.
• Smacznego! Delektuj się pysznym posiłkiem, który umili Twoją podróż.
Opisany powyżej proces przygotowania posiłków z karty pozwala nam zachować najwyższą jakość i świeżość potraw, a także skrócić czas ich przygotowania kierując się mottem: wygodnie – smacznie – ekologicznie.
Dla Gości, którzy preferują zestawy, mamy w ofercie trzy propozycje: kanapkę z kawą (czarną lub białą) za 25 zł, zapiekankę lub tosta z napojem orzeźwiającym za 23 zł oraz drożdżówkę
z herbatą za 15 zł.
Dodatkowo, w kooperacji z PKP Intercity udostępniliśmy pasażerom ankietę satysfakcji. Chcemy poznać Państwa opinie na temat naszej oferty gastronomicznej, aby jeszcze lepiej dostosować nasze usługi do potrzeb podróżnych. Państwa sugestie i uwagi pomogą nam w dalszym doskonaleniu jakości naszych produktów i obsługi. Ankieta będzie dostępna online, a jej wypełnienie zajmie tylko kilka minut. Zachęcamy Państwa do podzielenia się swoimi wrażeniami – każdy głos jest dla nas niezwykle cenny!
Na uwagę zasługuje również fakt, że WARS otrzymał prestiżowe Złote Godło w kategorii QI Services za najwyższą jakość świadczonych usług na pokładach pociągów PKP Intercity, przyznane w ramach Ogólnopolskiego Programu Najwyższa Jakość QI 2024. To wyróżnienie jest efektem pracy naszych doświadczonych pracowników, którzy z pasją podchodzą do tworzenia niezapomnianych doświadczeń gastronomicznych na polskich kolejach.
Zapraszamy do skosztowania nowego menu i czekamy na opinie naszych Gości!
www.wars.pl