Światowy Dzień Wellbeingu, czyli jak działa kultura zdrowotna w organizacji

Światowy Dzień Wellbeingu, czyli jak działa kultura zdrowotna w organizacji

Zmiany jakie zaszły w ostatnim czasie na rynku pracy wymagają od organizacji tworzenia miejsc wspierających w zakresie dobrostanu pracownika. Coraz ważniejsze staje się dbanie zarówno o ich zdrowie jak i samopoczucie. 8 września to Światowy Dzień Wellbeingu.

Za najbardziej wartościowe pracownicy postrzegają obecnie benefity wspierające zdrowie. Na drugim miejscu związane z czasem pracy w postaci skrócenia dnia pełnienia obowiązków służbowych lub dodatkowego urlopu. Na trzeciej pozycji znalazły się rozwiązania wspierające firmową integrację.

Kompleksowe programy żywieniowe

Niezdrowa dieta odbija się na naszym zdrowiu, a także wpływa na koncentrację, wydajność w pracy oraz liczbę zwolnień chorobowych. Rosnąca świadomość tego faktu powoduje, że coraz częściej pracownicy sięgają po pomoc dietetyka. Czasami również za sprawą pracodawcy, który może zaoferować program edukacji żywieniowej w firmie.

Jak wynika z badania Dailyfruits pracownicy chętnie skorzystaliby z takich benefitów jak owoce i warzywa oraz inne zdrowe przekąski dostępne w biurze (44%), opieki medycznej w szerokim zakresie (38%), spotkań ze specjalistami np. dietetykiem (29%), cyklicznych programów edukacji żywieniowej (25%), dni zdrowia, konsultacji żywieniowych czy eventów dietetycznych (23%).

Pracownicy uważają, że edukacja żywieniowa prowadzona w firmie mogłaby im pomóc. 29% respondentów deklaruje, że zajada stres i chce zmienić nawyki żywieniowe, 26% osób deklarowało, że choruje i napotyka sprzeczne informacje na temat diet, 23% ankietowanych ma za sobą wiele nieudanych prób odchudzania na własną rękę, a 17% biorących udział w badaniu zmaga się z nadwagą lub otyłością i chętnie skorzysta z pomocy specjalistów.

Wsparcie odporności pracowników

Pandemia spowodowała, że jak nigdy dotąd pracownicy zaczęli cenić benefity, związane ze zdrowiem fizycznym i psychicznym oraz realnie odpowiadające im potrzebom. Benefity spełniające jedynie funkcje wizerunkowe straciły swoją użyteczność, ustępując miejsca zdrowym rozwiązaniom, jak na przykład paczki z produktami, wspierającymi zdrowie i odporność.
Pomoc w zakresie wypalenia zawodowego

Wypalenie zawodowe jest jedną z najczęstszych reakcji organizmu na chroniczny stres i nadmierną ilość obowiązków w miejscu pracy. Widoczne jest po braku energii i spadku sił. Kiedy pracownik zaczyna odczuwać dolegliwości związane z wypaleniem zawodowym spada jego produktywność oraz zaczyna pojawiać się absencja w miejscu pracy. Brak wykonanych zadań czy konieczność wdrożenia nowych pracowników przekłada się na dodatkowe koszty, które musi ponieść pracodawca. Aby nie dopuścić do rozwinięcia wypalenia zawodowego należy przestrzegać higieny pracy. Zbilansowania dieta, ośmiogodzinny sen oraz porcja ruchu będą poprawiać nasze samopoczucie i zwiększą odporność na stres.

Skuteczną pomoc może zaoferować również pracodawca. Jak wynika z badania „Firma w trendzie zdrowia i zero waste” przeprowadzonego przez Dailyfruits co trzeci pracownik chętnie skorzystałby z benefitów wspierających jego zdrowie oraz tych związanych ze sportem oraz aktywnością fizyczną (24%), wspólnych ćwiczeń lub gry zespołowych (14%) czy dostępu do rowerów firmowych (11%).

Właściwe podejście do zdrowia psychicznego

Badanie Dailyfruits „Wpływ pracy zdalnej na nawyki żywieniowe Polaków”. Co drugi respondent tego badania doświadczył psychicznych skutków przedłużającej się pracy zdalnej, takich jak przygnębienie i frustracja – 21% odpowiedzi, samotność – 19% odpowiedzi oraz stres – 11% wskazań. Były to negatywne emocje wygenerowane w wyniku pracy na home office oraz skutki pułapek emocjonalnych, jak również żywieniowych, które wiele osób odczuło w postaci depresji czy wzrostu masy ciała.

Z perspektywy kilkunastu miesięcy okazało się, że biuro jako miejsce pracy mimo swoich wad związanych m.in. z uciążliwymi dojazdami, potrzebą wcześniejszego wstawania czy poczucia bezpośredniego kontrolowania przez szefa, pełni w naszym życiu jednak niezwykle ważną funkcję społeczną. Bezpośrednie kontakty ze współpracownikami, możliwość wymiany doświadczeń, codzienne rytuały związane ze spożywaniem posiłków i rozmowami „face to face” w biurowej kuchni zyskały na znaczeniu, gdy ich nam zabrakło. Przyjazna atmosfera okazała się głównym motywatorem w powrotach do pracy w biurze, jak wynikało z odpowiedzi 40% respondentów badania Dailyfruits.

Budowanie wellbeingu pracowników

Za najbardziej wartościowe pracownicy postrzegają obecnie benefity wspierające zdrowie. Na drugim miejscu związane z czasem pracy w postaci skrócenia dnia pełnienia obowiązków służbowych lub dodatkowego urlopu. Na trzeciej pozycji znalazły się rozwiązania wspierające firmową integrację.

Kultura zdrowotna tzw. corporate wellness powinna zatem obejmować programy edukacyjne oraz wytyczne dotyczące zdrowia, a także gotowe benefity wspierające. Mogą to być na przykład dostawy owoców i warzyw, porady dietetyka, zajęcia mindfulness, które pojawią się obok podstawowych świadczeń opieki zdrowotnej. Corporate wellness to nic innego jak kompleksowe dbanie o zdrowy styl życia przeniesiony na grunt organizacji. Pozwala zapewnić dobre samopoczucie pracownikowi i maksymalną efektywność pracodawcy.

Źródło:Dailyfruits

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.