Nowy zakład produkcyjny Pure Ice

Nowy zakład produkcyjny Pure Ice

Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami, Pure Ice – największy w Polsce producent lodu w kostkach do celów spożywczych – może oficjalnie potwierdzić otwarcie nowego, wielokrotnie większego od dotychczasowego i bardziej nowoczesnego zakładu w nowej lokalizacji.

Budowa zbiegła się w czasie ze skomplikowaną sytuacją gospodarczą i społeczną w kraju, jednak fakt, iż w ramach lokalizacji w Ożarowie Mazowieckim i posiadanego tam parku maszynowego firma zbliżyła się do maksimum swoich możliwości spowodował, że wszystkie siły skierowane zostały na realizację planu pomimo mało sprzyjających warunków. Uznano, iż tylko w ten sposób obrana strategia ma szanse powodzenia, a zdobyta przez lata przewaga konkurencyjna zostanie utrzymana.  I tak, w ciągu zaledwie kilku miesięcy pod Brwinowem, w okolicach Warszawy wybudowano i uruchomiono nową produkcję. Jej wyjątkowość polega na samodzielnie zaprojektowanym i wykonanym, w pełni zautomatyzowanym procesie wytwarzania kostek lodu. Od chwili pobrania surowca z ujęcia, przez jego filtrację, produkcję kostek i ich kalibrację, po paletyzację i etykietowanie wszystko odbywa się automatycznie. Zdaniem operatorów produkcji jest nadzór nad odpowiednią pracą urządzeń i kontrola jakości produktu. Transport palet oraz ich magazynowanie w mroźni posiadającej 3 tys. miejsc paletowych odbywa się na podobnych zasadach, ale i tu niezbędna jest  praca operatorów, w tym przypadku wózków widłowych rzecz jasna.


Foto: Paletyzacja   

Taka właśnie realizacja przedsięwzięcia i organizacja produkcji wynika z wysokiej świadomości kadry zarządzającej – jest najlepszym rozwiązaniem biorąc pod uwagę kwestie ekonomiczne, ale też, co niezmiernie istotne, stanowi doskonałą możliwość do utrzymania określonych standardów jakości i bezpieczeństwa produkcji spożywczej.


Foto: Produkcja

Tu należy wspomnieć, iż Pure Ice może poszczycić się wieloma nagrodami i wyróżnieniami za innowacyjność i doskonałą jakość produktu. I nie jest to dziełem przypadku, ale ciągłego rozwoju przedsiębiorstwa - zaplecza technicznego, technologii i procedur. Dla odbiorcy wiarygodnym dowodem na przestrzeganie surowych reżimów sanitarnych przez producentów branży spożywczej są wdrożone i certyfikowane przez akredytowane jednostki certyfikujące standardy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności należące do organizacji GFSI ( Global Food Safety Initiative) takie jak IFS, BRC czy FSSC 22000. Certyfikat IFS jest w posiadaniu Pure Ice już od kilku lat, w tej chwili trwają prace nad wdrożeniem systemu BRC, które swój finał osiągną w ciągu najbliższych  miesięcy.


Foto:  Mroźnia

Podsumowując, nowy zakład Pure Ice to dokładnie przemyślane przedsięwzięcie – nowoczesna technologia, dopracowane zaplecze techniczne i systemy logistyczne. Kadrę charakteryzuje pasja, gotowość do ciągłego rozwoju i, co najważniejsze, zrozumienie branży spożywczej i zasad, jakimi powinna się kierować.

Portal internetowy ForumBiznesu.pl

Portal internetowy ForumBiznesu.pl

Portal internetowy ForumBiznesu.pl

Portal internetowy ForumBiznesu.pl

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.