Sektor podstawowych zakupów zmaga się z wyzwaniami związanymi zarówno z pandemią, jak i z wysoką inflacją – podał serwis Rp.pl
W ciągu półrocza wydatki na podstawowe produkty spożywcze i chemiczne wzrosły jedynie 0,8 proc. To efekt wzrostu cen, ale i zakupów podczas pandemii – napisano w serwisie Rp.pl
Jak czytamy dalej, sektor podstawowych zakupów zmaga się z wyzwaniami związanymi zarówno z pandemią i z wysoką inflacją. W efekcie - jak wynika z danych GfK Polonia - w pierwszym półroczu Polacy wydali na nie jedynie 0,8 proc. więcej, a w wielu kategoriach wydatki wręcz spadły.
Jak podaje Gfk Polonia, sprzedaż spadła w przypadku wędlin paczkowanych - o 4,7 proc., świeżych warzyw - o 4 proc., a owoców – 1,7 proc. "Mniejsza o 0,6 proc. niż przed rokiem była także sprzedaż chleba, a w przypadku mięsa obniżyła się aż o 10,2 proc." – zauważył serwis Rp.pl.
Powodem takiej sytuacji może być m.in. wysoka inflacja oraz częstsze jedzenie w otwartych po lockdownie restauracjach kosztem rzadszego gotowania w domu – czytamy w informacji. (jmk)
Foto: Wiadomości Handlowe
Źródło: Rp.pl