Spadek pogłowia podnosi cenę wołowiny

  Spadek pogłowia podnosi cenę wołowiny

Najniższe od dekad pogłowie bydła u czołowych producentów mięsa sprawia, że ceny idą w górę. Na giełdzie w Chicago po raz pierwszy od roku przekroczyły 190 centów za funt – poinformował za "Dziennikiem Gazetą Prawną" serwis Money.pl

W minionym tygodniu notowania bydła rzeźnego na specjalizującej się w obrocie towarami rolnymi giełdzie w Chicago po raz pierwszy od roku przekroczyły 190 centów za funt (czyli 17 zł za kg). Ceny są wyższe niż przed rokiem o 13 proc. i kształtują się ok. 1 proc. poniżej najwyższych poziomów w historii – podano w  informacji.

W Polsce tempo wzrostu cen mięsa wołowego jest wolniejsze. Z danych GUS wynika, że w październiku żywiec wołowy rolnicy sprzedawali w skupie po 10,8 zł za kg, o 6,3 proc. drożej niż przed rokiem. Z kolei ceny mięsa wołowego były w listopadzie o 3,8 proc. wyższe niż przed rokiem - wskazano.

Według "DGP" wzrost cen mięsa to efekt przede wszystkim ograniczonej podaży, wynikający ze spadku pogłowia bydła u czołowych producentów. W Stanach Zjednoczonych, które są największym na świecie producentem wołowiny, na początku roku było 87,2 mln sztuk bydła, czyli najmniej od 1961 roku – zaznaczono w treści.

Także w UE - jak informuje gazeta - pogłowie zwierząt spada, a według szacunków Komisji Europejskiej cena wołowiny będzie rosnąć do 2035 r. - napisano.

Wartość eksportu polskiej wołowiny rośnie. Do kwietnia wyniosła 776 mln euro. To wzrost o 6.5 proc. w porównaniu z ubiegłym rokiem - podkreślono.

Można spodziewać się tego, że eksport w przyszłości będzie rósł. Wynika to z faktu, że produkcja wołowiny w Unii Europejskiej spada. Wpływ na ten fakt mają przepisy legislacyjne, które na poziomie UE w dużym stopniu utrudniają produkcję. Mamy również do czynienia z problemami demograficznymi. Coraz więcej rolników się starzeje i brakuje dla nich następców w gospodarstwach rolnych - mówił prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego Jacek Zarzecki.

Szef PZHiPB dodał, że w ostatnich latach rynek chiński, wietnamski, algierski czy turecki zaczęły być otwarte na import wołowiny z Polski. Podkreślił, że "Polska jest największym eksporterem mięsa wołowego do Turcji". Polska jest w Unii Europejskiej drugim eksporterem mięsa wołowego po Irlandii i trzecim unijnym eksporterem do krajów spoza Unii Europejskiej. Ponad 80 proc. eksportu trafia na rynek UE, a  największymi odbiorcami są Włochy, Niemcy i Niderlandy – wskazano w podsumowaniu.   (jmk)

Foto: AgroNews //
Źródło: / Money.pl / DGP /

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.