Jak „smakuje” polsko-czeskie pogranicze? Konferencja „Turystyka dziedzictwa i smaku”

Jak „smakuje” polsko-czeskie pogranicze? Konferencja „Turystyka dziedzictwa i smaku”

Na zdjęciu jedna z debat ubiegłorocznej konferencji w Świdnicy „Sieciowe produkty turystyczne polsko-czeskiego pogranicza"


21-22 kwietnia br. w Świdnicy (woj. dolnośląskie) odbędzie się kolejna bezpłatna konferencja dla organizatorów i uczestników szeroko rozumianego sektora turystycznego. Wydarzenie w formule online poświęcone tym razem dziedzictwu kulinarnemu i kulturowemu odbędzie się w ramach szerokiego projektu „Turystyka – wspólna sprawa”, odpowiadającego na potrzebę debaty nad rozwojem atrakcyjności polsko-czeskiego pogranicza oraz zwiększenia intensywności współpracy w tym zakresie.


Projekt podejmuje próbę integracji instytucji i społeczności działających na rzecz turystyki, stworzenia platformy współpracy i stałego porozumienia, bez której zrównoważony rozwój tej dziedziny gospodarki jest bardzo trudny. Potrzeby te zostaną zaspokojone m.in. poprzez cykl transgranicznych spotkań, konferencji, paneli dyskusyjnych, warsztatów i szkoleń, oraz organizację Kongresu Turystyki Polsko-Czeskiej. Grupę docelową projektu stanowią mieszkańcy polsko-czeskiego pogranicza, działające na nim podmioty gospodarcze, samorząd terytorialny i gospodarczy, organizacje pozarządowe oraz turyści odwiedzający te regiony. O smakach można mówić długo, szczególnie w gronie osób, które mają świadomość, że biesiada przy stole, na którym królują regionalne i lokalne potrawy i napitki, dla turystyki jest niezwykle ważna, bo przecież wielu z nas uwielbia poznawać dane miejsce także poprzez smak. I to smak niepowtarzalny, który turysta powinien zapamiętać na zawsze, po to, by mógł w dane miejsce wracać lub rekomendować je innym. Dlatego tematem kolejnej konferencji w Świdnicy będzie „Turystyka dziedzictwa i smaku”.

Jakie będą trendy w turystyce kulturowej i kierunki jej rozwoju, kiedy pandemia będzie już w odwrocie? Jak kształtuje się oferta biur podróży w tym kontekście? Co łączy, a co dzieli organizatorów turystyki na polsko-czeskim pograniczu? M.in. na te pytania odpowiedzi będą szukali uczestnicy prelekcji, wykładów, paneli dyskusyjnych i warsztatów odbywających się podczas konferencji.

Będzie okazja do dyskusji o tym, co łączy a co dzieli kuchnię polską i czeską, jak „smakuje” polsko-czeskie pogranicze. Czy są to smaki bigosu, knedli bułczanych, pstrąga z górskiej rzeki, sera smażonego, zupy czosnkowej, czekolady studenckiej, michałków, ruskich (ale tak naprawdę polskich) pierogów, a może spaghetti i burgera? Ile we współczesnych daniach serwowanych przez restauracje działające na pograniczu można znaleźć smaków historii? Podczas konferencji zaprezentowane zostaną te miejsca, w których króluje zdrowa, ekologiczna i autentycznie regionalna żywność.

Kwietniowa konferencja w Świdnicy będzie doskonałą okazją do jeszcze lepszego poznania dziedzictwa polsko-czeskiego pogranicza związanego z jego materialną i niematerialną kulturą oraz pozyskania wiedzy o tym, jak je wydobywać i przekształcać w wartościowe produkty turystyczne.


Jacek Majewski

Szczegółowy program konferencji dostępny na
www.turystykawspolnasprawa.pl

Konferencja „Turystyka dziedzictwa i smaku” jest realizowana w ramach projektu „Turystka – wspólna sprawa”
dofinansowanego z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
Programu Współpracy Transgranicznej 2014-2020 Interreg V-A Republika Czeska -Polska.



PROGRAM

21.04.2021

10.00 - oficjalne otwarcie konferencji - Prezydent Świdnicy i Burmistrz Trutnova

10.15-13.45- wykłady prelekcje, panele dyskusyjne
Prowadzenie i moderacja dyskusji: dr Piotr Zawadzki
•    prof. AWF dr hab. Zygmunt Kruczek - Współczesne trendy w turystyce kulturowej i kierunki jej rozwoju w okresie postcovidowym.
•    mgr Marek Ciechanowski - Turystyka kulturowa w ofercie biur podróży. Czy Dolny Śląska jest w niej obecny?
•    Filip Košťál, Veronika Tomkova) - Turystyka kulturowa na polsko-czeskim pograniczu. Co nas łączy, co nas dzieli? Przykład zamku Kuks.
•    prof. WSB dr hab. inż Marek Nowacki -  Turystyka kulinarna w ekonomii doświadczeń 3.0.
•    prof. UEW dr hab. Piotr Gryszel - O zapomnianych smakach Dolnego Śląska. Czy mamy szansę zaistnieć na kulinarnej mapie Polski?

22.04.2021 - warsztaty

•    10.00-11.30 – prof. UEW dr hab. Piotr Gryszel - Produkt turystyczny ze smakiem. Jak wzbogacać regionalne produkty turystyczne o kulinaria?
•    12.00-13.30 – dr Daria E. Jeremen, prof. UEW dr hab. Elżbieta Nawrocka, mgr Julita Zaprucka -  Jak tworzyć i sprzedawać ofertę turystyczną na bazie dziedzictwa kulturowego?

Portal internetowy ForumBiznesu.pl

Portal internetowy ForumBiznesu.pl

Portal internetowy ForumBiznesu.pl

Portal internetowy ForumBiznesu.pl

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.