Ekologia to nie moda, to styl życia

Ekologia to nie moda, to styl życia

O zdrowym żywieniu, ekologicznych przetworach, a także naturalnych metodach produkcji rozmawiamy z Bogusławem Leśniewskim, właścicielem firmy Runoland Sp. z o.o. Sp. j.

 
Runoland, to już ponad 25 lat aktywności w branży ekologicznych produktów spożywczych.

Marka Runoland powstała w 1992 roku. Jesteśmy firmą rodzinną, a udziałowcami są wyłącznie obywatele Polski. Nasz zakład mieści się w mieście Góra, w województwie dolnośląskim. Jest to niewielka miejscowość, otoczona żyznymi glebami, skąd pozyskujemy najwyższej jakości płody rolne. Od początku swego istnienia, zajmujemy się skupem i przetwórstwem grzybów leśnych. Dzisiaj Runoland to bogata paleta produktów ekologicznych, wytwarzanych z naturalnych surowców pozyskiwanych od sprawdzonych dostawców.

Czyli od grzybów wszystko się zaczęło...

I te produkty nadal stanowią ważną część naszej oferty. Nasze ekologiczne grzyby pozyskujemy wyłącznie z terenów, gdzie przez minimum 3 lata nie były stosowane żadne środki ochrony roślin. W takim miejscu, z dala od dużych skupisk ludzkich oraz przemysłu, zakładamy swoje punkty skupu. Runo leśne pozyskiwane jest przez naszych długoletnich zbieraczy, którzy doskonale znają się na grzybach czy też jagodach. Grzyby odbieramy codziennie, a ich przerób następuje jeszcze tego samego dnia w naszym zakładzie. Przetwarzamy między innymi: borowiki szlachetne, podgrzybki brunatne czy opieńki. Nasi klienci najbardziej zasmakowali w grzybach marynowanych oraz suszonych, które są wspaniałym dodatkiem do rodzinnych obiadów.

W Państwa przypadku słowo ekologia to nie tylko modne obecnie hasło?

Absolutnie! Surowce do produkcji naszych wyrobów pozyskujemy wyłącznie z certyfikowanych gospodarstw rolnych i czystych ekologicznie obszarów leśnych. Nasze przetwory nie zawierają żadnych syntetycznych dodatków, konserwantów, utrwalaczy i barwników. Żywność poddajemy minimalnej obróbce termicznej, dzięki czemu zachowuje ona wysoką jakość i jest bogata w witaminy. Dla nas ekologia to nie moda, to styl życia, dbałość o zdrowie i o środowisko, to myślenie o przyszłości w sposób dojrzały i odpowiedzialny. Obalamy też mit, że wyroby ekologiczne są drogie. Zdecydowanie nie są! Inwestujemy bowiem w nasze zdrowie, a to inwestycja długofalowa...

Państwa produkty oferowane są tylko w Polsce?

Nasze przetwory ekologiczne goszczą na stołach nie tylko polskich rodzin. Produkty Runoland są dostępne w takich krajach, jak Australia, Kanada, USA, Korea Południowa, Serbia, Gruzja oraz wielu krajach UE. Ciągły wzrost zainteresowania zagranicznych rynków naszymi przetworami przyczynił się do wprowadzenia w naszej firmie systemów jakości: certyfikatu ekologicznego, HACCP, ISO, IFS oraz Dziedzictwo Kulinarne.

Nie zapominają Państwo również o młodych konsumentach

To prawda. Naszej firmie zależy również na edukacji najmłodszych pociech. Częstymi gośćmi w zakładzie są przedszkolaki, którym od wczesnych lat, staramy się zaszczepić dbałość o środowisko i o swoje zdrowie. Dzieci mają możliwość samodzielnego przygotowania oraz oczywiście wypróbowania przetworów przyrządzonych w tradycyjny sposób. Dzięki tym lekcjom będą wiedziały, na co zwracać uwagę w przyszłości podczas swoich codziennych zakupów.

Jaka przyszłość przed Państwem?

Jako Runoland nigdy nie stoimy w miejscu. Obecnie zmieniamy szatę graficzną naszych produktów. Modyfikacją podlega nie tylko słoik i etykieta, ale również skład wyrobów. Naszym celem jest usunięcie z etykiety wszystkich zbędnych składników. Duża część przetworów ma już najkrótszy możliwy skład, reszta już w niedługim czasie będzie miała czystą etykietę.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.