Nowoczesne opakowania dla gastronomii

Nowoczesne opakowania  dla gastronomii

W maju br. w Polsce zaczęła obowiązywać Dyrektywa SUP (single-use-plastics), która znacznie ogranicza używanie jednorazowych opakowań i przedmiotów z tworzyw sztucznych. To ogromne wyzwanie, zwłaszcza dla branży gastronomicznej, ale również firm innych sektorów, które musiały dostosować się do nowych przepisów. To oczywiście również szansa dla producentów opakowań.

Przedsiębiorstwem, które doskonale wykorzystało nową koniunkturę jest Bittner Packaging sp.j. Firma posiada ponad 30-letnie doświadczenie w produkcji opakowań dla gastronomii, a dzięki determinacji swoich właścicieli, w krótkim czasie przekształciła się z niewielkiego dostawcy wyrobów jednorazowych dla barów i restauracji w jednego z największych w kraju producentów opakowań do celów spożywczych. – Jeszcze w 2018 roku większość naszych produktów należała do grupy tych, które wkrótce miały zostać objęte zakazem. Dyrektywa SUP zmotywowała nas do działania – mówi  Agata Mach, właścicielka Bittner Packaging sp.j. – Poszerzyliśmy ofertę o produkty skierowane do producentów żywności,  tj. opakowania do dań gotowych i posiłków na wynos. Dzięki temu teraz jesteśmy jedną z największych firm w Polsce zajmującą się produkcją tego typu asortymentu –
dodaje A. Mach.

Bittner bardzo dużą uwagę przykłada do jakości swoich wyrobów i bezpieczeństwa procesu produkcyjnego, wysokie standardy oraz skuteczne zarządzanie zapewnia wdrożony w zakładzie Zintegrowany System Zarządzania Jakością i System Środowiskowy (wg PN-EN ISO 9001 i PN-EN ISO 14001). Spółka przygotowuje się  również do uzyskania FSSC 22000, uznanej na całym świecie normy służącej do audytowania oraz certyfikacji bezpieczeństwa żywności dla organizacji w łańcuchu dostaw żywności.

Wszystkie wyroby w Bittner powstają w sposób zrównoważony, m.in. opracowano wewnętrzny system recyclingu odpadu poprodukcyjnego, który umożliwia ponowne wykorzystywanie surowca z zachowaniem jego czystości i bezpieczeństwa.  Zarząd stale inwestuje w energooszczędny sprzęt i poszukuje alternatywnych surowców, które spełniają europejskie normy. Dodatkowo produkcja może być realizowana za pomocą jednej z trzech metod: ekstruzji, termoformowania oraz wtrysku, co umożliwia stosowanie różnych materiałów:  polimerów, tworzyw biopochodnych i biodegradowalnych.

W 2019 roku spółka wprowadziła do swojej oferty sztućce z innowacyjnego tworzywa WPC – kompozytu drewna i tradycyjnego polimeru. – Wytwarzane przez nas produkty wielokrotnego użytku z WPC posiadają wysoką odporność na temperaturę (do 95 st. C) i nie zmieniają swoich właściwości nawet po 125-krotnym cyklu mycia w zmywarkach. Dodatkowo są bardzo atrakcyjne wizualnie i zostały świetnie przyjęte przez klientów – zaznacza Agata Mach.


Małgorzata Bachórz



Sztućce wielokrotnego użytku z kompozytu WPC zostały nagrodzone Złotym Godłem QI 2023

Więcej o Bittner Packaging:
www.bittner.waw.pl

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.