Kunszt smaku i jakości

Kunszt smaku i jakości

„Słodka Manufaktura Leona” to rodzinna, wielopokoleniowa firma z Wodzisławia Śląskiego, wierna od ponad 100 lat tradycji rzemiosła cukierniczego, specjalizująca się w wytwarzanych ręcznie wykwintnych wyrobach czekoladowych. Artystyczne i nowoczesne rozwiązania, a przede wszystkim podejście właściciela oparte  na pasji, wyobraźni i natchnieniu razem z mistrzowskim wykonaniem każdego wyrobu przynosi od wielu lat firmie uznanie  nie tylko wśród lokalnych i krajowych konsumentów, ale również międzynarodowych koncernów.

Historia


Historia firmy jest długa i ciekawa chociaż nie zawsze była łatwa. Firma przetrwała trudne czasy okresu wojennego oraz ustroju socjalistycznego, dzięki niepowtarzalnej recepturze i wysokiej jakości każdego z wyrobów i staranności wykonania. Grzegorz Meisel jest kontynuatorem dzieła wujka Leona, założyciela Manufaktury, a później swojego ojca. Wuj Leon przekazał swoje dzieło Lucjanowi Meiselowi, kiedy przeszedł na emeryturę i postanowił resztę życia spędzić w zakonie. Swoje powołanie do bycia cukiernikiem odkrył dopiero później, kiedy przebywał na targach we Włoszech i tam zainspirował się małymi cukierniami, które okazały się perełkami, a właściciele byli z nich bardzo dumni. Opierając się na swojej kreatywności, wrażliwości duchowej i przywiązaniu do tradycji oraz wartości zgodnych z ideą ruchu Slow Food, odkrył, że ta branża będzie jego sposobem na życie.

Produkcja i jakość

Pomimo globalizacji rynku spożywczego i masowej produkcji, ta niszowa produkcja ręczna jest obecnie coraz bardziej doceniana wśród koneserów czekolady, osób poszukujących niekonwencjonalnych i zaskakujących połączeń smaków i naturalnych  składników.
Ręczna produkcja czekolady jest często porównywana do pracy artystycznej, w której aby osiągnąć efekt końcowy potrzebne jest natchnienie, odpowiedni nastrój i okoliczności. Właściciel sam tworzy receptury zawsze przy muzyce, której jest poza fotografią i sztuką wielkim pasjonatą.
W swojej produkcji czerpie inspiracje z ruchu Slow Food – założonej we  Włoszech organizacji przeciwstawiającej się globalnej unifikacji żywności, a jednocześnie zachęcającej do powrotu do tradycyjnych metod produkowania
regionalnych potraw i przysmaków. Każdy wyrób powstał w Manufakturze w oparciu o rodzinną recepturę oraz na bazie własnych poszukiwań i odkryć smakowych.

 


- Słodkości, które proponujemy powstały na bazie przedwojennych rodzinnych receptur połączonych często z zupełnie nowymi trendami w czekoladowej „modzie”. Nie brak nam kreatywności i nowych pomysłów, dlatego każda receptura powstaje w naszej manufakturze  - mówi właściciel Grzegorz Meisel.
Dzięki temu każdy powstały produkt jest niepowtarzalny i wyjątkowy.
- Nie interesuje nas kopiowanie już istniejących produktów – wychodzimy z założenia, że nasza praca z czekoladą ma w sobie coś ze sztuki – podkreśla Grzegorz Meisel.
Wysoką jakość wyrobów firma uzyskuje dzięki zastosowaniu wysokiej jakości 73% czekolady belgijskiej lub czasami włoskiej, a oryginalność smaku zawdzięcza unikatowej kompozycji naturalnych składników oraz  kunsztowi wykonania.
„Słodka Manufaktura Leona” wyspecjalizowała się w truflach o dużej różnorodności połączeń smaków, takich jak: trufle kolonialne z kandyzowaną skórką pomarańczy, z marcepanem pistacjowym, trufle śliwkowe, toskańskie, wypełnione orzechami laskowymi, migdałami, daktylami, figami, miodem, ze skórką pomarańczy, trufle kubańskie z rumem i kokosem czy trufle śląskie z płatkami róży w otoczce z prażonych migdałów.
Czekoladziarnia MEISEL ma w swojej ofercie oprócz trufli również wiele innych wyrobów, takich jak czekolady w tabliczkach, z czego nr 1, to czekolada ze słonym karmelem i orzechami laskowymi, a także pierniczki czy też słynne ciastka „Cwibaki”.

Mając na uwadze obecne trendy żywieniowe, Manufaktura dużą wagę w produkcji przykłada do ekologii, stąd w ofercie dostępne  produkty wegańskie czy bezcukrowe.
- Nasze słodkości są bez dodatków zwierzęcych, używamy czekolady belgijskiej bez mleka z certyfikatem koszerności – tym samym polecamy ją weganom, wegetarianom i tym dla których ważna jest koszerność  – podkreśla Grzegorz Meisel.


Wysoka jakość i oryginalność wyrobów dotyczy również pudełek, w które są pakowane. Poza produkcją wykwintnych trufli i czekoladek, firma dba w szczególny sposób również o opakowanie produktów,  które projektuje i wykonuje sama, wykorzystując do tego naturalne materiały, w myśl filozofii proekologicznej - bez użycia metod i materiałów przemysłowych. Specjalnie wybarwiane bejcą drewniane pudełka, wykańczane są antykwarycznym woskiem, a postarzana etykieta papierowa firmy nawiązującej do jej stuletniej historii, nadając im niepowtarzalny i wyróżniający markę styl.
- Dbamy nawet o takie szczegóły jak papier na etykietki; barwimy go ręcznie starą metodą, a pudełko wykańczamy woskiem antykwarycznym. Wszystko po to by wyjątkowe produkty były wyjątkowo zapakowane i podane -podkreśla właściciel Grzegorz Meisel.

Osiągnięcia

Nie bez powodu Słodka Manufaktura Leona została nagrodzona wieloma nagrodami, m.in. za oryginalność opakowań w ogólnopolskim  konkursie „Perły wśród opakowań” za  najpiękniejsze polskie opakowanie „Art of Packaging”.
W kategorii „Smak” w 2014 r. dwie słodkości: „Czekolada Leona” i „Trufle Śląskie”, zdobyły uznanie ekspertów i zostały zakwalifikowane do używania znaku „Doceń Polskie”, a trufle uznane zostały za „Top Produkt”.


 „Czekoladowe trufle” z polskiego ogrodu zostały także w bieżącym roku wyróżnione Godłem Najwyższej Jakość Quality International.  
Marka cieszy się renomą i uznaniem wśród dużych firm w Polsce i za granicą. Wśród klientów, z którymi Manufaktura współpracuje, oferując specjalne, dedykowane zestawy upominkowe można wymienić takie firmy jak Coca Cola, PKO BP, Hotel Marriott czy Hochland.
 

Joanna Chrustek

 

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.